SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), web sitelerin arama motoru algoritmaları çerçevesinde optimize edilmesini ve optimize edilen sayfaların SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) üzerinde daha iyi sıralamalar elde etmesini amaçlar. Bu noktada “SEO nasıl yapılır?” sorusu, oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Genel olarak SEO nedir, ne işe yarar, web sitesi SEO ayarları ve Google SEO teknikleri gibi temel konular e-ticaret SEO alanında önemli role sahiptir.
Lemoon Creative ekibi olarak bu yazımızda, SEO nasıl yapılır ve e-ticaret sitesi SEO çalışması için bilinmesi gereken temel adımlar gibi konuları sizler ile paylaşacağız.
SEO Nedir?
SEO, bir web sitesinin arama motorlarında organik (ücretli reklamlar olmadan) olarak daha iyi bir sıralama elde etmesi için yapılan çeşitli teknik ve stratejik çalışmalarıdır. Etkili yapılan bir Arama Motoru Optimizasyonu ile kullanıcıların yaptıkları aramalar ve internet sitesinin teknik altyapısı kontrol edilir. Bu sayede elde edilen veriler kapsamında yapılan optimizasyonlarla sıralama artışı ve trafikte yükseliş görülür. Bu durum ise SEO ile web sitesi içerisinde sağlanan hizmetlerin ya da satılmakta olan ürünlerin ön plana çıkmasını sağlar.
Arama Motorları Neden İşletmelerin Bulunması Gereken Önemli Bir Yerdir?
Arama motorları, internet üzerindeki bilgiye erişimin önemli bir kısmını sağlar. İşletmeler için arama motorlarının önemli bir yere sahip olmasının pek çok nedeni vardır. Bu nedenler aşağıdaki gibidir:
● Görünürlük ve trafik artışı: İnternet kullanıcıları, çoğu zaman ihtiyaçları doğrultusunda arama motorlarını kullanır. Genel olarak işletmeler, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için potansiyel müşterilere daha fazla görünürlük sağlamayı hedefler. Bu sayede web sitelerine daha fazla trafik çekmek mümkün hale gelir.
● Hedef kitlenin güvenini kazanmak: Arama motorlarında üst sıralarda yer almak, müşteriler üzerinde olumlu bir etki oluşturmaya yardımcı olur. Genellikle kullanıcılar, arama sonuçlarının ilk sayfalarındaki sitelere daha fazla güven duyarak bu sitelerin daha güvenilir olduğunu düşünür. Bu sebeple ilk sıralarda yer almak son derece önemlidir.
● Rekabet üstünlüğü sağlamak: İlgili anahtar kelimeleri kullanarak üst sıralarda yer almak, rakiplere karşı önemli ölçüde avantaj sağlar. Ayrıca potansiyel müşterilerin web sitenize ulaşmasını sağlayarak rekabet avantajı elde edebilir ve sektörünüzde lider konumuna ulaşabilirsiniz.
● Hedef kitleye ulaşmak: İşletmeler, hedef kitlelerine ulaşmak için arama motorları üzerinden optimize edilmiş içerik ve anahtar kelimeler kullanmayı tercih ederler. Bu durum, doğrudan hedef kitlenizin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik stratejiler geliştirmenize yardımcı olur.
● Online pazarlama maliyetlerini azaltmak: Organik arama motoru sonuçlarına odaklanarak reklam bütçesini optimize edebilir ve online pazarlama maliyetlerini azaltabilirsiniz. Organik trafik, reklamlara kıyasla daha az maliyetli ve sürdürülebilir bir stratejidir.
● Müşteri ihtiyaçlarına hızlı yanıt verebilmek: Arama motorları, kullanıcıların anlık ihtiyaçlarına hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle markalar, potansiyel müşterilerinin sorularına cevap veren içerikler ile onlarla daha etkili bir şekilde bir bağlantı kurabilirler.
SEO Nasıl Yapılır: Adım Adım Rehber
SEO süreçlerini bilmek ve ihtiyacınız olan her detayı adım adım takip etmek, marka bilinirliğinizi artırmanız açısından kritik öneme sahiptir. Bunun yanı sıra başarılı bir SEO çalışması sürdürmek için SEO nasıl yapılır konusunda bilgi sahibi olmalısınız. “SEO nasıl yapılır?” konusu ile ilgili her adım, detayları ile şu şekildedir:
1. Google Search Console Kurulumu
Google Search Console, web sitenizin performansını izlemenize ve Google arama sonuçlarında sıralamanızı anlamanıza yardımcı olan ücretsiz bir araçtır. Google, arama motorları arasında en önemli araçların başında gelir. İnternet kullanıcılarının büyük çoğunluğu Google’da araştırma yapmayı tercih etmektedir. Bu nedenle Google’da sıralama elde etmek için Google Search Console kurulumu gerçekleştirmeli, sitemap (site haritası) ekleme işlemlerinizi tamamlamalı ve teknik hatalarınızı kontrol etmelisiniz. Bu sayede Google’da üst sıralarda yer alma olasılığınız artar.
2. Google Analytics Kurulumu
“SEO nasıl yapılır” konusunun temel adımlarından biri de Google Analytics kurulumudur. Google Analytics, web sitenizin trafiğini ve kullanıcı etkileşimlerini analiz etmek için kullanılan bir Google hizmetidir. Google Analytics, web site verilerini toplamak ve site sahiplerine ziyaretçileri ile ilgili bilgi vermek adına oldukça etkili bir araçtır. Web sitenizi açtığınızda Google Analytics kurulumunuzu yapmalı ve verilerinizi düzenli olarak takip etmelisiniz.
3. Google Tag Manager Kurulumu
Google Tag Manager, Search Console ve Analytics gibi Google’ın kullanıma sunduğu ücretsiz bir araçtır. Bu araç, web sitenize analitik, pazarlama ve diğer çeşitli etiketleri eklemenizi sağlayan bir hizmettir. SEO adımları için Tag Manager kurulumunu tamamlamak, ziyaretçi hareketlerinizi kolay bir şekilde takip etmenize, Google Analytics üzerinden verileri anlamlandırmanıza yardımcı olacaktır.
4. Mülk Entegrasyonları
Google Analytics üzerinden mülk oluşturma ve mülk entegrasyonları adımı, işletmenizin Google’daki varlığını takip etmeniz açısından son derece önemlidir. Mülk Oluşturma ekranında öncelikle Mülk Adı alanına bir isim vermelisiniz. Daha sonra, raporlama saati ve para birimi alanında değişikliklerini yapmalısınız. Ardından ise hesap adı ve mülk adı ile takibi istenen web sitesinin adresi yazılır. Hesap adı, şirketinizin adı ve mülk adı ise web sitenin adresi olabilir. Bu entegrasyon sürecini tamamladıktan sonra web sitenizin veri sonuçlarını detaylı şekilde analiz edebilirsiniz.
Google Search Console, Google Analytics ve Google Ads entegrasyonlarını doğru bir şekilde yapmanız verilerin entegre bir şekilde varlıklarınıza akmasına yardımcı olur.
5. SSL Kontrolü
SSL (Güvenli Yuva Katmanı), web siteleri arasında güvenli veri iletimini sağlayan bir protokoldür. SSL sertifikaları, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifika olarak da tanımlanabilir. Genel olarak SSL sertifikaları, ziyaretçilerin web sitenizle güvenli bir şekilde iletişim kurmasını sağlar. Bu sertifikaların düzenli olarak yenilenmesi ve güncellenmesi önemlidir. Bunun yanı sıra sertifikaların doğruluk ve geçerlilik sürelerini düzenli olarak kontrol etmek, web sitenizin güvenliğini korumak için önemli bir uygulamadır.
6. HTTPS Yönlendirme Kontrolleri
Web sitenizde HTTPS uzantısı kullanmaya dikkat etmelisiniz. HTTPS uzantıları, arama motorları tarafından web sitenizin daha güvenilir olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur. Böylece web sitenizin kalite puanı artar ve bu durum, SEO çalışmalarınıza da destek olur. HTTP uzantılı web sayfalarınız var ise bu sayfaları kontrol etmeniz ve https’ li alan adınıza yönlendirme yapmanız gerekmektedir.
7. Robots.txt Dosyası Düzenleme
Robots.txt dosyası, web tarayıcılarına ve arama motorlarına web sitenizin hangi alanlarını tarayabileceği hakkında bilgi veren bir metin dosyasıdır. Bu dosya, web sitenizin SEO performansını yönetme alanında kritik rol oynar. Doğru şekilde yapılandırılmış bir robots.txt dosyası, web sitenizin arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejisine uygun olarak çalışmasına olanak sağlar.
Robots.txt dosyasında botlar tarafında taranmasına gerek olmayan sayfaların engellenmesi mümkündür. İyi oluşturulmuş bir robots.txt dosyası tarama bütçenizi etkin kullanmanıza da fayda sağlar.
8. Sitemap Kontrolü
Sitemap (Site haritaları), web sitenizde yer alan tüm URL’lerin en kolay şekilde bir arada görüntülenmeleri için tasarlanmış haritalardır. Arama motoru botları tarafından sitenizin eksiksiz olarak taranması için dinamik sitemap oluşturulması ve webmaster araçları ile arama motorlarına gönderilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra site haritalarınızı eklentiler ile kolayca oluşturabilirsiniz. Bazı hazır altyapılar bunu otomatik olarak yapar ve size sadece Google Search Console üzerinden göndermek kalır.
9. Site İndex ve Sayfa İndex Durum Kontrolü
İndex durum kontrolü, arama motorlarında var olduğunuzun kanıtıdır. Web sitenizin ve içeriklerinizin indekslendiğinden emin olmanız, arama sonuçlarında yer aldığınızdan emin olmanız anlamına gelir. Her yeni oluşturduğunuz içerikten sonra mutlaka webmaster sistemleri ile dizin ekleme işlemlerinizi yenilemelisiniz. Ancak dinamik bir sitemap haritası ve iyi bir link inşası sizi bu gereksiz efordan korur.
10. Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime araştırması, kullanıcıların arama sorguları ile paralellik göstermenize ve hedef kitlenize daha kolay ulaşmanıza yardımcı olur. Bu nedenle web siteniz ve içerikleriniz için seçtiğiniz anahtar kelimeler çok önemlidir. Ayrıca anahtar kelime araştırması sürecinde rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri de göz önünde bulundurmalısınız. Anahtar kelime araştırması yaparken Semrush, Ahrefs gibi ücretli pazarlama yazılımların yanı sıra ve Google Anahtar Kelime Planlayıcısı gibi ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz.
11. Sayfa Title ve Meta Açıklama Kontrolü ve Oluşturulması
Sayfa düzeninde, title ve meta açıklaması önemli bir konuma sahiptir. Web sitenizdeki içeriklerinizin SEO uyumlu olması için anahtar kelimeleri içermesi etkili olacaktır. Ayrıca SEO uyumlu title’lar oluşturmanız, arama sonuçlarında içeriğinizin dikkat çekmesini sağlar. Bunun yanı sıra arama sonuçlarında siteniz hakkında kısa bilgiler veren meta açıklamalarını dikkat çekici bir şekilde oluşturmanızı tavsiye ederiz. Meta açıklamasının 120-160 kelimeden oluşması ve anahtar kelimelerinizi içermesi sıralamanızın yükselmesi açısından etkili olacaktır.
12. URL Yapısı Kontrolü
URL, bir web sitenin kimliği olarak kabul edilir. URL hem kullanıcılar hem de arama motorları tarafından ilk fark edilen bölümdür. Bu nedenle URL’nizin SEO uyumlu olduğundan emin olmalısınız. URL’nizin içerisinde türkçe karakter, sayı ve özel işaret kullanımından kaçınmalısınız. URL değişikliği yapmak gerekli olmadıkça tavsiye edilmeyen bir durum olduğundan her yeni içerikte URL yapınızı kontrol etmeden yayına almamanız gerekmektedir. Bu yüzden, her yeni içeriğinizin URL’sinde düzene bağlı kalın ve kalıcı bağlantılarınızı kontrol etmeye özen gösterin.
13. Heading (Başlık) Hiyerarşisi Kontrolü
Web sayfalarınız için oluşturduğunuz içeriklerinizin SEO uyumlu olması için başlık (heading) hiyerarşisine önem vermeniz etkili sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle içeriklerinizde; H1, H2, H3 başlık hiyerarşisine özen göstermeniz son derece önemlidir. Bu düzeni koruyarak okunabilirlik seviyenizi artırmanız mümkündür.
14. Görsel SEO
İçeriklerinizi oluştururken alakalı görseller kullanmaya dikkat etmelisiniz. Görseller, kullanıcı deneyimini iyileştirerek görsel aramalarında web sitenizin üst sıralarda yer alma ihtimalini artırır. Görsellerinizin alt başlık eklemelerini eksiksiz olarak yapmanız ve nitelikli hale getirmeniz son derece önemlidir. Bunun yanı sıra medya dosyalarınızı mümkün olan en küçük boyutta tutarak boyut tasarrufu sağlamanız site hızı açısından oldukça önemlidir.
15. 404 ve Diğer Durum Kodlarınızı Kontrol Edin
404 Not Found (Bulunamadı) durum kodu, kullanıcının talep ettiği sayfanın sunucuda bulunamadığını belirten bir koddur. Web sitenizde 404 hatası aldığınızda, kullanıcıları doğru yönlendirmek için özelleştirilmiş bir 404 sayfası oluşturmalısınız. Web sitenizde 404 hatası içeren sayfa olması, olumsuz bir imaj sergilemenize neden olabileceği gibi tarama bütçenizi de olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu nedenle düzenli olarak durum kodlarınızı kontrol etmeli ve gerekli aksiyonları almalısınız.
16. Canonical Kontrolleri
Durum kodlarınızı kontrol ettikten sonra canonical etiket yapınızı kontrol etmelisiniz. Tekrar eden sayfalarınız arasından aslını seçmek için canonical etiketlerinizi kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Google Search Console kapsam raporlarınızın dışında kalan URL’lerinizi inceleyerek canonical ile ilgili sorunlar varsa bu URL’leri tekrar gözden geçirmelisiniz. Canonical etiketleri Screaming Frog gibi profesyonel bir araç ile hızlıca yapabilirsiniz.
17. Mobil Uyumluluk Kontrolü
Mobil uyumluluk, web sitenizin mobil cihazlarda doğru bir şekilde görüntülenmesi açısından son derece önemlidir. Mobil cihazlarda iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak, günümüzde önemli bir web tasarım kriterdir. Google SEO tekniklerinden biri olan mobil uyumluluk, rakiplerinizden bir adım önde olmanıza olanak tanır. Bunun yanı sıra mobil uyumlu siteler, arama motorlarında da daha üst sıralarda yer almaya olanak tanır.
18. Rakip Analizi Yapın
Rakip analizi, işletmenizin, sektördeki diğer şirketleri anlamak ve kendi stratejilerinizi geliştirmek için önemli bir süreçtir. SEO çalışmalarında rakip analizi önemli bir konuma sahiptir. Sektörel açıdan sizlere rakip olan web sitelerini belirleyerek bu sitelerin yararlandığı geri bağlantı kaynaklarını ve anahtar kelimeleri tespit etmelisiniz. Bu sayede rakiplerinizi yakından takip edebilirsiniz.
19. SEO Uyumlu İçerik Üretin
Web sitenizi sürekli güncel tutmak için SEO uyumlu, özgün ve kaliteli içerikler yayınlamak son derece önemlidir. SEO uyumlu içerikler, kullanıcıların ilgisini çekmelidir. Bu nedenle web sitenizde ilgi çekici blog içerikler yayınlamanız etkili olacaktır. Online platformlarda ilgi çekmenin en etkili yollarından biri de sunduğunuz ürün veya hizmetler ile ilgili güncel içerikleri etkili bir şekilde ele almaktır. İçerik oluşturma sürecinde, uzmanlık alanınız kapsamında SEO uyumlu içerikler oluşturmaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde içerikleriniz olumlu bir geri dönüş sağlamaz.
20. Sosyal Medya Çalışmaları ile Trafiği Destekleyin
Sosyal medya çalışmaları, marka bilinci oluşturmak ve hızlı trafik elde etmek için oldukça etkilidir. SEO çalışmalarına destek olmak için içeriklerinizi ve hizmetlerinizi sosyal medya platformlarında yayınlamanız çok iyi bir seçnektir. Twitter, Instagram, Facebook ve Pinterest gibi popüler platformlarda hedef kitlesine yönelik içerik üretmelisiniz. Burada web siteniz ile ilgili çeşitli ilgi çekici içeriklerinizin linklerini de paylaşabilirsiniz.
21. Link İnşası Oluşturun
Kullanıcıların web sitenizde daha fazla vakit geçirmesi ve arama motoru botlarının sitenizi tararken daha fazla detaya ulaşabilmesi için iç linklere önem vermelisiniz. Her içeriğinize, alakalı olduğunu düşündüğünüz diğer bir içeriğin linkini ekleyebilirsiniz. Bu sayede tüm içeriklerinizin alaka düzeyini artırabilir, yeni içeriklerinizin botlar tarafından hızlıca keşfedilmesini sağlayabilirsiniz.
22. Backlink Kaynakları Oluşturun
Web sitenize sağladığınız her kaliteli geri bağlantı (backlink), size artı avantaj olarak geri döner. Kaliteli web sitelerinden tanıtım yazıları ve link çıkışları sağlamak, marka bilinirliğinizi artırmanıza ve kullanıcıların ilgisini çekmenize olanak tanır. Bunun yanı sıra anahtar kelimeleriniz ile link çıkışlarınızı güçlendirebilirsiniz. Ayrıca aynı adreslerden link çıkışı edinmekten kaçınmalı ve spam tehlikesi oluşturacak sitelerden uzak durmalısınız. Backlink çalışmalarında sitelerin domain değerlerine, trafik durumlarına da dikkat etmelisiniz. Bu durum, kalitenizden ödün vermeden sürekli olarak güncel backlink analizleri ile popülaritenizi artırmanıza olanak tanır.
23. Zararlı Bağlantıları Kaldırın
Web sitenize kontrolünüz dışında bağlantı verilmesi durumu söz konusu olabilir. Bu bağlantıların bir kısmı ise web siteniz adına son derece zararlıdır. Spam oluşturma tehlikesi olan ve zararlı anahtar kelimeler kullanılarak hazırlanan bu bağlantıları tespit etmeli ve güncel olarak analizlerinizi yapmalısınız. Zararlı bağlantıları Google Search Console üzerinden bulabilir, reddetme işlemini yine aynı araç üzerinden yapabilirsiniz.
24. Sayfa Hızını İyileştirin
Sitenizin açılış ve yüklenme hızı, kullanıcı deneyimi açısından son derece önemlidir. Yavaş yüklenen sayfalar hem kullanıcılar hem de arama motorları tarafından sevilmez. Bu nedenle siteniz arama motorlarındaki sıralamanız için oldukça önemlidir.. Ayrıca site hızının önünde engel olan kodlama, görsel hatalarını ve sunucunuzu düzenlemelisiniz. Bu sayede sitenizi kullanıcılarınız için en hızlı hale getirerek daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Sitenizin masaüstü ve mobil hızlarını buradan kontrol edebilirsiniz.
Özellikle Haziran 2021 tarihinden itibaren geçerli olan Core Web Vitals kriterlerine dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Sayfa deneyimini iyileştirmek için sayfa açılış hızınızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Bunun yanı sıra LCP, CLS, TBT, FCP kriterlerini takip etmeniz etkili sonuç almanıza yardımcı olacaktır. Bu süreçte ise mobil uyumlu bir yapıya ve SSL sertifikasına sahip olmanız son derece önemlidir. Sayfa deneyimi hakkında doğru verilerinize ulaşmak için Google tarafından hazırlanan üzerinden “Sayfa Deneyimi” önerilerini inceleyebilirsiniz.
Lemoon Creative SEO Hizmeti ile Dijital Yükselişinizi Başlatın
Lemoon Creative, sunduğu SEO hizmetleri ile her projenin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli stratejiler uygular. İhtiyaca uygun tasarımların yanı sıra, stratejik bir bakış açısına sahip Lemoon Creative ekibimizin amacı, müşterilerimizin hedeflerini anlamak ve onlara özel çözümler sunarak iş süreçlerini iyileştirmektir.
“Her müşterimiz benzersizdir.” anlayışımız ile müşterilerimizin beklentilerinin üzerinde bir hizmet vermek en temel hedeflerimizdendir.
Lemoon Creative olarak teknoloji ve tasarım alanındaki güncel trendleri takip ederek, müşterilerimize güncel çözümler sunuyoruz. Alanında uzman marka yöneticileri, tasarımcılar, geliştiriciler ve dijital pazarlama uzmanlarından oluşan ekibimiz ile projelerimizi başarıyla hayata geçirerek özverili bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşteri memnuniyeti bizim için en önemli önceliktir. Bu nedenle proje süreçlerimiz boyunca müşterilerimiz ile düzenli bir şekilde iletişim kurarak, geri bildirimlerini dikkate alır ve onların beklentilerini karşılayacak çözümler sunmaya çalışırız.
Dijital pazarlama süreçlerinizde etkili sonuçlar ve SEO hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.